Gewoon doen!
LAATSTE NIEUWS : PARKEERAPP: WETHOUDER MOET DOOR HET STOF GAAN!RAADSVERGADERING 24 meiEENZAAMHEIDWIE GAAT DE FORMATIE KAR TREKKENEN HOE NU VERDER?
SPEERPUNT 5, SOCIALE OMBUDSMAN. (27-02-18 16:08)

Tijdens de laatste raadsvergadering van deze periode, heeft fractievoorzitter (en lijsttrekker) van de STADSPARTIJ ROERMOND, Leon Coenen, via een motie voor de zoveelste keer (ook in 2011 en 2015) aandacht gevraagd voor een sociale ombudsman. Een sociale ombudsman is iets anders dan een klachtenfunctionaris.

Wat is een sociale ombudsman?

Een sociale ombudsman is een onafhankelijk persoon voor mensen die vast zijn gelopen met hun zorgvragen bij de gemeente. En daardoor onzeker worden/zijn over de verandering van regelingen en hun toepassingen. Voor de gemeenteraad kan de functionaris als thermometer functioneren bij de moeilijke taken in het sociale  domein (jeugdzorg, werk en inkomen en WMO)

Waar kan een sociale ombudsman onze inwoners mee helpen?

De ombudsman kan uitleg geven over de regels. Over wat er in de formulieren staat (Ik snap niets van die brief van de gemeente). Helpen bij de vraag waarom het zo lang duurt wanneer de persoon een keukentafelgesprek krijgt. Krijg ik dat ding (rollator, scootmobiel, traplift) nu wel of niet. Waar kan ik op de gemeentelijke website, die niet zo duidelijk is, de informatie vinden die ik zoek.

Wij zien het aantal kwetsbare inwoners, (alleenstaande ouderen, mensen met een psychische of verstandelijke beperking, laaggeletterden)  groeien. Wij willen niet dat ze tussen wal en schip gaan vallen. Zeker niet in het sociale domein waarin het juist de bedoeling is dat deze mensen goed ondersteund worden om zo lang mogeljk zelfstandig te kunnen blijven functioneren.

HELAAS, OOK DITMAAL WERD DEZE MOTIE (NET ALS DE IN 2011 EN 2015 INGEDIENDE) DOOR DE ANDERE LEDEN VAN DE GEMEENTERAAD “AFGESCHOTEN”.  JAMMER, EEN GEMISTE KANS!» Terug